maandag 25 augustus 2008

Algemene zaken over Spanje

Spanje, of officieel het Koninkrijk Spanje is een zelfstandige staat en lid van o.a. de EEG en de NAVO. Als regeringsvorm kennen zij de parlementaire monarchie.

Het grondgebied, met de hoofdstad Madrid bevat het grootste deel van het Iberisch schiereiland. De Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan maken ook deel uit van het Spaanse grondgebied evenals op de Marokkaanse kust de autonome gebieden Ceuta en Melilla.

Spanje heeft een oppervlakte van 504.645 km², het vierde grootste land op het continent na Rusland, Oekraïne en Frankrijk.

Met een gemiddelde hoogte van 650 m boven zeeniveau is Spanje het tweede land in Europa met de meeste bergen na Zwitserland.

Het officiële aantal inwoners van Spanje bedroeg op 01/01/2008 46.063.511, dat is 91,2 inwoners/km² zo blijkt uit een telling van het Nationaal Bureau voor de Statistiek.

Dat betekent dat er in één jaar tijd, vanaf 01/01/2007, bijna 863.000 inwoners bijgekomen zijn.

Deze grote toename komt voor het overgrote deel door immigratie. Het aantal inwoners met de Spaanse nationaliteit bedraagt 40.84 miljoen. De overige 5.22 miljoen zijn buitenlanders, waarvan 2.1 miljoen uit één van de EU landen.

Dat betekent dat thans 11.3% van de bevolking van Spanje uit buitenlanders bestaat. Van de buitenlandse nationaliteiten die in aantallen het meeste toenamen wordt aangevoerd door de 202.000 Roemenen. Zij worden op afstand gevolgd door Marokkanen (62.000), Bolivianen (40.000), Engelsen (40.000) en Bulgaren (32.000).

Volgens de Spaanse grondwet is de officiële taal in Spanje het Spaans, in feite is dat het Kastiliaans, het is de gemeenschappelijke taal voor alle Spanjaarden.

Andere talen zijn ook erkend in hun autonome regio’s volgens de statuten in die regio’s.

Het grondgebied heeft een landgrens in het noorden met Frankrijk en Andorra, met Portugal in het westen en in het zuiden met Gibraltar, een Britse enclave. Verder is er in het zuiden en het oosten een grens met de Middellandse Zee.

De munteenheid is sinds 1999 de Euro (€), voordien was er de peseta.

Het motto is: ‘”lus Ultra” of in het Latijn “más allá”.

De koning is Juan Carlos I (zie foto bovenaan) en de eerste minister is José Luis Rodriguez Zapatero.

Geen opmerkingen: