vrijdag 1 mei 2009

De Portugese Man o' War

De Portugese Man o' War is een soort kwal maar een van de gevaarlijkere soort. In San Pedro del Pinatar in Murcia zijn er exemplaren van deze soort gezien.

De eerste waarnemingen gebeurden in maart van dit jaar maar een aantal kilometers uit de kust maar de latere waarnemingen gebeurden veel dichter bij de kust. Het is geleden van 1989 dat een Portugese Man o' War in de buurt van Murcia gezien zijn.

Dit dier is geen echte kwal maar het is een kolonie van vier poliepen. Het kan extreem pijnlijke steken geven, afhankelijk van hoever men verwijderd is van het eigenlijke lichaam. Zijn tentakels kunnen tot 30 m lang worden. De symptomen van een steek zijn een stekende pijn, spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid en shock.

Een gewone aanraking levert meestal een klein aantal steken op. Probeer u rustig te verwijderen zonder bruuske bewegingen, wild bewegen levert enkel meer steken op.

Ga uit het water zo snel je kan en wees extra voorzichtig als je de tentakels van een menselijk lichaam verwijderd. Ook als het dier op het strand ligt of dood is.

Tussen de 30 % en de 50 % van de gevallen maken een ziekenhuisopname noodzakelijk.

Geen opmerkingen: