maandag 19 oktober 2009

Nationaal park van Aigüestortes en het meer van San Mauricio

Het Parque Nacional de Aigüestortes y Lago de San Mauricio is gesticht in 1955 en is het enige nationaal park in de autonome regio Catalonië.

Situering

Het park is in het centrale gedeelte van de Pyreneeën , verdeeld tussen 4 comarcas pirenaicas, (een comarca is een Catalaanse onderverdeling van een provincie): Alta Ribagorza, Pallars Sobirà, Pallars Jussà en Valle de Arán, in de provincie Lérida, en ligt op het grondgebied van 2 gemeenten Espot en Barruera.

Flora

Grote gedeeltes zijn bedekt met dichte pijnboom bossen, voornamelijk zijn er 3 soorten aanwezig: de zilverspar (abies alba), de grove den (Pinus sylvestris) en de pijnboom (pinus uncinata).

In andere delen treft men dan meer loofbossen aan: berk (betula pendula), eik (ouercus robur), populier (populus tremula) en beuk (fagus sylvatica).
Samen met sparrenbossen zijn er dikwijls lijsterbessen dat zijn boompjes van lage hoogte, met een karakteristieke grijze stam en twijgen en ze dragen rode vruchten vanaf juli tot de winter.

Tussen de 1.700 en de 2.300 meter hoogte vinden we de zwarte spar welke in kleinere bossen voorkomt samen met andere struiken zoals de rododendron, jeneverbes, beredruif en blauwe bosbes.

Boven de 2.300 meter zijn er geen bossen meer maar zijn er enkel een aantal planten of plantjes te vinden die typisch zijn voor deze grootte hoogte zoals de ranonkel en de verschillende gentiaan soorten.

Fauna

Ongeveer 200 diersoorten leven hier en daarvan zijn er ongeveer 2/3 vogels. Wij vinden hier het auerhoen (tetrao urogallus, de gouden adelaar (aguila chryseatos), de lammergier (gypaetus barbatus), de sneeuwpatrijs (lagopus, mutus) en de rotskruiper (tichodroma muraria).

Meer informatie kan u vinden op: Parque Nacional de Aigüestortes y Lago de San Mauricio

Geen opmerkingen: